Binnenkijken bij: Chië Shindo in het Care Design Lab

Voor de serie ‘binnenkijken bij’ nemen we een kijkje achter de schermen bij onze huurders. We kijken vandaag binnen bij kunstenaar Chië Shindo. Chie komt uit Japan en woont sinds drie jaar in Amsterdam West. In het Care Design Lab heeft ze een huiselijk ingerichte studio die uitkijkt op het Kruisgebouw. Het is een gemoedelijke plek waar mensen thee kunnen komen drinken en komen praten. Chie’s kunst is het verzamelen van verhalen en wijsheden van de mensen waarmee ze deze gesprekken aangaat, en met deze verhalen maakt ze kunstwerken. 

Chië: ‘Ik ga met mensen zitten, we drinken thee en gaan het dialoog aan met elkaar. Ik verzamel veel verschillende wijsheden die ik ga exposeren in een ruimte, waarvan er straks honderden aan het plafond zullen hangen.’ 

Je ontmoet mensen hier? 

We hebben gesprekken hier of ergens in Amsterdam West, in een café. Bij The Villy in Bos en Lommer wordt er bijvoorbeeld aangeboden om ‘chat-time’ te hebben met mij, en zo het gesprek aan te gaan. Iedereen kan mij boeken voor een gesprek. De studio in het Care Design Lab is mijn versie van de keuken van een grootmoeder. Alle gesprekken vinden altijd plaats in de keuken. En toen ik deze studio kreeg moest ik denken aan een schattig keukentje van een grootmoeder, omdat het zo klein is en met de roze kleuren. Daarom heb ik hier de ronde tafel neergezet, en met het speelgoed op de oude zuurstof-schakelaars lijkt het net alsof hier kinderen zijn geweest, net als bij oma. Met de planten erbij en het keukentje heb ik een soort kantoortje in de keuken, ik vind het heel leuk werken hier.’

Chië: ‘Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de verhalen van mensen. Ik doe ook een podcast serie met mensen over hun ‘nerdness’: want iedereen is wel een nerd ergens, iedereen heeft wel iets waar hij op aanslaat. Zo heb ik met een bakker gepraat, fotografen, koffiebranders, barista’s, iemand die helemaal gek is van vliegtuigen of pennen. En dan praten we over deze obsessies. Ik praat met mensen over hun wereld.’ Ze laat kaarten zien waar de verzamelde wijsheden op staan.

Waarom is het belangrijk voor mensen om deze wijsheden te horen?

Chië: ‘Ik ben klaar met het ego, dat mensen te veel naar zichzelf kijken. Dat isoleert heel erg. En zeker in tijden van Corona heeft dat mensen ook uit elkaar gedreven: ik heb deze mening, ik wil niet gevaccineerd worden of juist wel. Er was heel veel “ik” gaande en in wijsheden, als je het opschrijft, wordt de ik visie een “wij-wijsheid’. Doordat ik collectieve kennis over het leven verzamel dan wordt het ‘wij’, iets voor iedereen. Het helpt ook dat ik vaak afstand heb tot de mensen waarmee ik praat, en dat ik er iets mee doe. Door gedachten op te schrijven als een wijsheid krijgt het een heel andere betekenis, dan is het er voor anderen in plaats van dat het in je hoofd blijft zitten. Het wordt een verhaal dat je kan schenken aan een ander.’ 

Chië: ‘Ik vertel mensen bewust niet dat ze komen om wijsheden te delen, maar ik nodig ze uit voor thee en we praten over van alles: relaties, familie, het leven, belangrijke veranderingen. Dan vraag ik mensen of ze hun wijsheden aan mij willen geven, wijsheden over het leven. Iets dat je altijd denkt in je leven, wat is je standaard? Wat is je kern? Dus het komt dan neer op een kernwaarde waarvan de ander denkt: dit ben ik, dit is wie ik ben. We doen samen aan zelfreflectie.’

De expositie zal te zien zijn in de non-profit galerie De Bouwput, rond kersttijd. 

Chië: ‘Het is rond kerst dat mensen voelen dat ze iets willen geven. En misschien staan daar mensen die elkaar kunnen ontmoeten. Ik heb het daarom ook in verschillende talen geschreven, zodat mensen met elkaar kunnen verbinden.’

Terug naar overzicht nieuwsberichten